Культурно – досуговый центр                                                                                                  Привет:Гость | Группа:Гости | 25.04.2024| Выход  
Форма входа

Категории
Погода
Календарь
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Главная » 2014 » Февраль » 20 » Від знань – до професіоналізму!
13:25
Від знань – до професіоналізму!

За останні роки змінилися соціально – економічні умови діяльності мережі установ культури району. Це обумовило необхідність побудови нової регіональної культурної політики, що неможливо без ретельного аналізу соціокультурної ситуації, аналізу матеріально – технічних, фінансових, кадрових та творчих ресурсів – обсяг роботи, який здійснюється під час річних звітів.

На сьогодні мережа клубних закладів району складає 25 одиниць, 6 клубних установ, які в свій час перейшли на інноваційний тип клубного закладу, що дозволило їм більш – менш вдосконалити управління і свій господарський механизм, визначити перспективу свого розвитку. Це: Новоазовський культурно – дозвіллєвий центр, Сєдовський центр культури і дозвілля, Безіменський центр дозвілля молоді, Приморськимй сільський клуб – бібліотека, Лебединський центр культури і дозвілля, Комінтернівський культурно – освітній центр.

            У клубах району на на 01.01.2014 року функціонує 243 клубних формувань, в яких займається 2708 учасників.

Основними завданнями клубних формувань є задоволення різноманітних духовних попитів, культурних і творчих потреб населення в галузі дозвілля. Найбільш популярними і, мабуть, самими масовими є художні формування вокального (60 одиниць, 482 учасника), хореографічного (36 одиниць, 450 учасників), театрального (15 одиниць, 200 учасників) жанрів як серед дорослих, так і у дітей та підлітків. Менш розвинуто музичний жанр і це можна пояснити: створити музичний твір або виконати його професійно, на це потрібна, як мінімум, навчальна музична освіта.

Варта уваги діяльність колективів художньої самодіяльності, які мають звання «народний самодіяльний колектив», а їх у районі 10. Вони є прикладом майстерності та професіоналізму для інших клубних формувань, базою для підвищення відповідної майстерності керівників художніх колективів клубів.

Тяга простої людини до краси, до естетичного вдосконалення навколишнього середовища здійснюється через оволодіння мистецтвом народних промислів і художніх ремесел. Більш 80 чоловік району, майстрів декоративно – прикладного мистецтва, які знають і розуміють проблеми народного мистецтва, а труднощів у їх відродженні, на жаль, достатньо,  з твердою наполегливістю із року в рік пропагандують і развивають народні художні промисли. Усіх майстерів нема сенсу переліковувати, скажу тільки, що багато з них прийняли участь протягом 2013 року у: - відбірковому турі обласного огляду робіт філіалів творчого об*єднання художників і народних умільців «Натхнення» «Мальовнича Донеччина», (квітень);

- районній виставці крашанок і виробів з тіста до Великодня «Крашанок веселий хоровод об*єднає православний весь народ» (травень);

- УІІ фестивалі слов*янської культури та писемності (травень);

- телевізійному інтерв*ю – показі телеканалу УТ-1 (програма «Фольк – м*юзікл»);

- обласній виставці народного господарства «ЕКСПО – 2013» (вересень);

- виставках під час проведення районного огляду – конкурсу художньої самодіяльності «Весняна палітра» (квітень)...

              Всього по району було підготовлено та проведено 176 виставок декоративно – прикладного мистецтва.

Сучасна епоха характеризуєтся виросливою цікавістю до фольклору. фольклор – художньо самоціне культурне явище, яке об*єктивно  потребує не тільки вивчення, але і розвитку з метою його збереження для наших нащадків. Фахівцями КДЦ ведеться планомірна робота у цьому напрямку, і першими помічниками у рішенні цих завдань є наші самодіяльні колективи. Їх пока небагато, всього три: ЛО «Безімяночка» (Безіменський ЦДМ), «Лебединские напевы» (Лебединський ЦКД), «Сусідки» (Приморський СКБ), які поки варяться у власному соку, але, все ж таки, чітко розуміють своє завданнявивчати народну споконвічну творчість, перейматися його духом, сенсом і на основі цього істинного материалу створити свій.

В 2013 году клубами района было проведено 3778 культурно – масових заходів, які відвідали 198865 чоловік. Серед них: культурно – освітні та розважальні заходи, вистави, концерти колективів художньої самодіяльності та професійних колективів, виставки декоративно – прикладного мистецтва та інші.

Серед районних заходів – традиційні конкурс читців «В сім*ї вольній новій» до Дня пам*яті Т.Г.Шевченко (березень), огляд – конкурс художньої самодіяльності «Весняна палітра», фестиваль танцювального мистецтва «У світі вічного руху» (квітень), свято до 90-річчя створення Новоазовського району (серпень), фестиваль фольклорного мистецтва «Срібні джерельця».

Колективи художньої самодіяльності та окремі виконавці прийняли участь в обласному конкурсі читців «В сім*ї вольній новій» (березень),  Відкритому конкурсі молодих виконавців «Престиж Донбасу» (квітень), міжнародному фестивалі танцю «Мегаполис» (м.Харьків, березень – квітень), УІІ –му Всеукраїнському фестивалі слов*янської культури та писемності (травень), ХІУ Міжнародному фольклорному святі «Троицкие хороводы в Орловском Полесье» (червень), святкових заходах до Дня міста Молодечне «Белорусские самоцветы» (липень), обласному фестивалі – конкурсі вокального мистецтва «Співоче чоловіче братерство» (серпень), УІ Відкритому обласному фестивалі слов*янських культур «Немає уз святіше за братерство» до 75-річчя Луганської області (серпень), Відкритому фестивалі – ярмарку «Коньковська підкова» (жовтень).

Фахівцями районного культурно – дозвіллєвого центру у 2013 році було проведено 6 районних семінарів і 4 школи молодого фахівця за різними темами, було прийнято участь в:

- обласному семінарі на тему: «Проблеми підвищення ефективності використання культурного потенціалу у задоволені соціокультурних потреб громадян» (червень, на базі Лебединської с/р, с. Сопіно)

- обласному семінарі – практикумі за жанрами  на тему: «Збереження і розвиток культурного потенціалу 60-го округу» (жовтень. м.Новоазовськ). Сподіваюсь, обмін досвідом керівників і фахівців клубних закладів спонукатимуть до пошуку нових форм роботи, виконання задуманих творчих планів та культурно – мистецьких проектів.

У 2013 році з метою вдосконалення культурно – масової роботи були підготовлені і затверджені проекти соціокультурного розвитку  у клубах:

- Новоазовський КДЦ – проект «Від кутюр» (створення матеріально – технічної бази для діяльності дизайн – студії з популяризації мистецтва швачки);

- Безіменський ЦДМ – проект «Всё лучшее – детям» (покращення матеріально – технічної бази рок – групи «NO NAME»);

- Приморський СБК – проект «Хочу на сцену» (ремонт сцени клубу).

Але, на жаль, при всій різноманітності діяльності клубів, ситуація щодо матеріально – технічної забезпеченості клубів на протязі останніх років майже не змінилася. Я маю на увазі наступне: технічний стан клубних закладів (крім окремих) з кожним роком погіршується. Довгострокова відсутність опалення в приміщеннях, не виконання поточних ремонтів веде до руйнування будівель. Якщо у 2012 році капітального ремонту потребувало 16 клубних закладів, то у 2013 році – 17 і справа не в тому, що кількість клубів збільшилася на одиницю, а в тому, що попередній показник не змінився.

Складна ситуація з органазіцією роботи клубів у зимовий період. З причини руйнування опалювальних систем, відсутність коштів на оплату послуг і придбання палива в районі не опалюється 80% клубних закладів.

Стан матеріально – технічної бази залишає бажати кращого. Сьогодні на 1 клубний заклад випадає 0,6  - телевізори, 0,5 – ігрові автомати і комп*ютери, 0,6 – відеомагнітофони, 0,1 – відеокамери, інші (звукопідсилююча, світлова апаратура, музичні інструменти, аудіо-апаратура) – 4,1 (остання номінація в більшості своїй потребує ремонту або списання, на що теж потрібні відповідні кошти), а якщо врахувати, що магнітофони потрібні кожному колективу, то потреба в сучасних приладах аудиотехніки не задовільна.

Сподіваюсь на мужність і оптимізм клубних працівників. Треба вчитися заробляти гроші і тоді ВСЕ БУДЕ ДОБРЕ!

 

 

В.о.директора Новоазовського КДЦ                                                       Заєць О.Ф.

Категория: Новости КДЦ | Просмотров: 398 | Добавил: КДЦ | Теги: Новоазовск | Рейтинг: 0.0/0
часы
Поиск
Радио
Онлайн радио
Новости культуры
Фото
Наш опрос
Ваша оценка работы КДЦ

Всего ответов: 19
Друзья сайта
%
Наш адрес - город Новоазовск, улица Ленина, дом 25
Новоазовский КДЦ .